Bolest Aujeszkoga


Bolest Aujeszkoga poznata još i pod imenom lažna bjesnoća, akutna je virusna zarazna bolest mnogih domaćih i divljih životinja.
Svinje, u kojih se infekcija može javiti i u subkliničkom ili latentnom obliku, su ujedno i prirodni domaćin virusa.Uzročnik bolesti je Herpesvirus suis 1, a pripada podporodici Alphaherpesvirinae, porodici Herpesviridae.
Vrijeme inkubacije obično traje od 1 do 10 dana, ovisno o dobi životinje. U svinja se virus BA u pravilu prenosi peroralno ili respiratornim putem, ali je moguća i transplacentarna infekcija. Ostale životinje se obično zaraze bliskim kontaktom sa zaraženom svinjom, a mesojedi ili svejedi i zaraženim sirovim mesom.

Pravna osnova za provedbu Programa:

S obzirom na kontinuirano podizanje standarda vezano za zdravstveni status i stavljanje u promet živih svinja između država članica sukladno Odluci 2008/185/EC određeni su dodatni kriteriji za pojedine regije ili zemlje u odnosu na BA. Provedba predmetnog programa osmišljena je na takav način da većina gospodarstava svinja temeljem provedenih pretraga bude u mogućnosti ostvariti status slobodnih od BA u što kraćem vremenskom periodu. Krajnji cilj programa jest ostvarivanje statusa države slobodne od BA, odnosno iskorjenjivanje bolesti na teritoriju Republike Hrvatske, ali i omogućavanje stavljanja živih svinja bez ograničenja u promet na zajedničko EU tržište.

Program nadziranja i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga u svinja u Republici Hrvatskoj 1.6.2020.
 

Kalendar događanja