Bolest kvrgave kože


Bolest kvrgave kože (Lumpy skin disease)

Bolest kvrgave kože je virusna zarazna bolest goveda koja je prvi puta zabilježena u Africi, dok je proteklih godina, preko Turske, virus ušao na Europski kontinent (2015 – Grčka i Cipar, 2016 Bugarska i Makedonija)

Uzročnik: virus iz porodice Poxviridae, rod Capripoxvirus. Virus je relativno otporan na vansjke utjecaje
Bolest se širi vektorima te izravnim ili neizravnim dodirom bolesnih sa zdravim govedima.

Klinička slika: povišena tjelesna temperatura (40°-41°C), inapetencija, iscjedak iz oka i nosa, pojačano slinjenje, pojava čvorića po koži (okruglastog oblika, spljoštenog vrha, veličine 0,5 do 5 cm u promjeru, okruženi su sa upalnom tkivnom reakcijom), broj čvorića može varirati od nekoliko do masovne pojave u teškim kliničkim slučajevima, lezije na sluznici usta, nosa i ždrijela.
Vrijeme inkubacije može biti do 28 dana.

Obvezna je žurna prijava svih znakova bolesti goveda koji mogu ukazivati na bolest kvrgave kože: promjene na koži, čvorići i/ili ulcerativne promjene na koži i sluznicama, opći infekciozni sindrom, slinjenje, pojačani iscjedak iz nosa i očiju, otekline, povećani limfni čvorovi, smanjenje mliječnosti, hromost i sl. veterinaru.

Veterinar je po primitku prijave dužan provesti kliničku pretragu goveda u kojih su uočeni klinički znakovi i ostalih goveda koji borave u istoj epidemiološkoj jedinici gdje i sumnjivo govedo te uzeti podatke o zdravlju čitavog stada u posljednjih 28 dana. Od goveda kod kojih su uočeni klinički znakovi obavezno se uzimaju uzorci za isključivanje bolesti kvrgave kože i to najmanje uzorak krvi u epruvetu s antikoagulansom za virološku pretragu te uzorak promijenjene kože ili sluznice ukoliko su takve promjene uočene.

U slučaju kada se kliničkim pregledom utvrdi promijenjeno zdravstveno stanje u više od jednog goveda, uzorke za laboratorijsku pretragu potrebno je, osim od bolesnih (sumnjivih) goveda, uzeti i od ostalih goveda u objektu u broju određenom prema tablici prevalencije i to uz 95 % vjerojatnosti da se otkrije virus BKK ukoliko je isti prisutan u 2 % goveda u stadu.

Nadležni veterinarski inspektor provodi nadzor sumnjivog gospodarstva i epidemiološko istraživanje te određuje mjere sukladno člancima 7. i 8. Delegirane uredbe (EU) 2020/687 do dobivanja rezultata laboratorijske pretrage na BKK.
Troškovi provođenja mjera i laboratorijskih pretraga u slučaju sumnje na bolest kvrgave kože podmiruju se iz državnog proračuna.




Informativni letak: Bolest kvrgave kože
 
Epidemiološki upitnik

Fotografije goveda sa kliničkim znakovima
 
 
 

 
 


 

Kalendar događanja