Novosti

21.02.2024

NOVA ODLUKA o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva


Ministarstvo je donijelo novu Odluku o visini i opsegu naknada za troškove provedbe propisanih mjera iz područja veterinarstva sa pripadajućom tablicom (dostupno na web stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane) - poveznica
17.01.2024

Procedura za repopulaciju objekta


Informacije o proceduri repopulacije objekata u odnosu na odredbe važeće Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj dostupne su klikom na LINK.
09.01.2024

Novi slučaj VPIP u divljih ptica na području Vukovarsko-srijemske županije


Novi slučaj VPIP (visokopatogene influence ptica) u populaciji divljih ptica potvrđen je dana 5. siječnja 2024. godine u dva crvenokljuna labuda na području naselja Sopot u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
 
Više informacija dostupno je klikom na naslov.
21.12.2023

Nove zone ograničenja u odnosu na ASK


U Službenom listu Europske unije 20. prosinca 2023. godine objavljena je Provedbena uredba (EU) 2023/2894 po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na afričku svinjsku kugu. Uredba je stupila na snagu u četvrtak 21. prosinca 2023. godine kao i novo Rješenje o zonama Ministarstva poljoprivrede.

Navedenom Uredbom sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u Zonu ograničenja III, u kojoj su na snazi stroge mjere za sve objekte na kojima se drže svinje te dodatni uvjeti za objekte s kojih se svinje premještaju na druge objekte unutar iste zone ili u Zonu ograničenja II te u klaonice određene od Ministarstva na području Republike Hrvatske.

Od najavljenih promjena svakako je kao najvažnije potrebno naglasiti: mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu na kojem se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara.
Meso koje potječe od svinja iz Zone ograničenja III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso, isključivo za područje Republike Hrvatske.

Podsjetimo, na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu u petak 15. prosinca 2023. godine Hrvatska je prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti. Predložene mjere i akcijski plan jednoglasno su podržani od strane Europske komisije i država članica.

O opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu govori činjenica da od 29. studenog 2023. godine nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge.

Naglašavamo kako je ovo veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija.

Zahvaljujemo odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

Također podsjećamo subjekte  na važnu obvezu prijave brojnog stanja svinja na objektu do 23.12.2023. kao i obvezu kontinuirane prijave u roku od 3 dana od nastale promjene (uginuće, premještanje, prasenje, klanje na vlastitom objektu).

Kalendar događanja