Kontrola bolesti plavog jezika u Republici Hrvatskoj


O bolesti plavoga jezika
Bolest plavoga jezika (BPJ) je virusna bolest domaćih i divljih preživača i to ovaca, goveda, koza, jelenske divljači i antilopa, koja se u pravilu širi ugrizom zaraženih komarčića. Uzročnik bolesti je bluetongue virus (BTV) iz porodice Reoviridae. Virus za umnožavanje treba komarčića iz vrste Culicoides (vektor) i životinju preživača (domaćin). Za bolest nema lijeka, te se ista suzbija po Zakonu o veterinarstvu.
 
Povijest BPJ u svijetu
BPJ je prvi put utvr|ena u Južnoj Africi, na prijelazu u 20. stoljeće, s tim da ova bolest nije zabilježena izvan granica Afrike sve do 1943. godine kada se epidemija BPJ pojavila na Cipru. Danas BTV inficira preživače u Africi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, kao i na nekoliko tropskih i sub-tropskih otoka, te u južnim i jugoistočnim djelovima Europe.
 
Bolest plavog jezika u Hrvatskoj
BPJ se u Hrvatskoj prvi put pojavila krajem 2001. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Dinamika širenja bolesti ovisi o faktorima okoliša, temperaturi, vodi, broju i gustoći preživača. Broj novooboljelih životinja varira ovisno o mjesecu ili sezoni, odnosno klimatskim faktorima.
Kako prepoznati bolest
BTV kod ovaca izaziva ozbiljnu bolest koju karakterizira visoka temperatura, iscjedak iz usta i nosa, te šepanje. Kod zaraženih goveda klinički znakovi bolesti rijetko su vidljivi, ali je unatoč tome govedo vrlo važno u prijenosu BPJ.
 
Koji faktori doprinose pojavi BPJ
  1. način držanja (na paši)
  2. gustoća i rasprostranjenost stada goveda
  3. pasmina (domaće pasmine su otpornije)
  4. dobi (starije životinje češće oboljevaju)
  5. stres (npr. ultraljubičasto zračenje, crijevni paraziti)
  6. slabo gojno stanje
  7. klimatske prilike (temperatura, vlaga, te brzina i smjer vjetra, direktno utječu na broj i raširenost komarčića Culicoides vrsta, te tako indirektno na pojavu BPJ)

Kalendar događanja