Novosti

20.09.2024

Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije


Novi slučaj visokopatogene influence ptica u populaciji divljih ptica potvrđen je dana 20. rujna 2024. godine u crvenokljunog labuda na području grada Skradina u Šibensko- kninskoj županiji.
 
Ovo je sedma lokacija izbijanja VPIP u divljih ptica u 2024. godini u RH, te prvo izbijanje na području Šibensko-kninske županije.
 
Od 11. svibnja 2024. godine na snazi je Naredba o izmjenama Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN, broj 55/2024). Mjere propisane predmetnom Naredbom odnose se na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.
 
U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:
  • iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
  • potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,
  • cijanoza kreste i podbradnjaka,
  • sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu,
  • značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta,
  • živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),
  • krvarenja krijeste i podbradnjaka.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.
Više informacija o IP dostupno je na LINKU.
19.09.2024

Rješenje o ukidanju zone nadziranja u zoni ograničenja III u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


Na temelju rezultata provedbe mjera kontrole i iskorjenjivanja afričke svinjske kuge i epidemiološke situacije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je dana 18. rujna 2024. godine donijelo Rješenje o ukidanju zone nadziranja u zoni ograničenja III u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

I dalje su na snazi posebne mjere kontrole po pitanju afričke svinjske kuge u skladu s Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj (Narodne novine 88/24 i 108/24).

Ovim putem želimo zahvaliti svima u sustavu koji su doprinijeli u mjerama kontrole i iskorjenjivanja bolesti, posebno veterinarima i veterinarskim inspektorima koji su svojim radom omogućili ukidanje zone zaštite i sada zone nadziranja na području Vukovarsko-srijemske županije.

Također želimo zahvaliti  subjektima koji se kontinuirano brinu o svojim životinjama i u punom opsegu surađuju sa veterinarskom službom kako bi zajednički očuvali uzgoje i proizvodnju svinja na našem području.
19.09.2024

Kuga malih preživača


Na temelju povoljne epidemiološke situacije po pitanju kuge malih preživača u Rumunjskoj, ponovno je omogućen unos i provoz pošiljki malih preživača iz slobodnih područja Rumunjske u Republiku Hrvatsku.

Nadležno tijelo Rumunjske dostavilo je dodatne garancije za pošiljke namijenjene Republici Hrvatskoj kao i provozu kroz Republiku Hrvatsku te će sve pošiljke prije prometa morati biti testirane s negativnim rezultatima PCR testom u broju određenom pri 10% prevalenciji s 95% pouzdanošću i klinički pregledane.  
 
Mole se svi subjekti koji zaprimaju pošiljke malih preživača iz Rumunjske da osiguraju da životinje prati certifikat kojim se jamči da životinje ispunjavaju propisane zahtjeve, da je mjesto podrijetla životinja izvan zona ograničenja određenim Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2024/2203 оd 29. kolovoza 2024. o izmjeni Provedbene odluke (EU) 2024/2119 o određenim hitnim mjerama povezanima s infekcijom virusom kuge malih preživača u Rumunjskoj kao i da ispunjavaju dodatne zahtjeve iz garancija koje se Rumunjska obvezala pružiti.
 
Nadležna tijela Rumunjske i Grčke redovito izvješćuju države članice EU i Komisiju o epidemiološkoj situaciji i svim poduzetim mjerama kontrole. Zahvaljujući promptnoj reakciji i svim poduzetim mjerama kontrole, kuga malih preživača je stavljena pod kontrolu te se nije proširila na nove zone unutar pogođenih država kao niti na druge države članice. U Grčkoj se i dalje potvrđuju nova izbijanja, ali sve unutra postojećih zona ograničenja dok je zadnje izbijanje u Rumunjskoj potvrđeno 2. rujna 2024. godine.
 
Ministarstvo nastavlja pratiti situaciju te će se ukoliko bude promjena koje mogu utjecati na rizik za unos virusa kuge malih preživača, poduzeti odgovarajuće mjere.
09.08.2024

Pojava afričke svinjske kuge u Retkovcima


Dana 7. kolovoza 2024. godine na objektu u naselju Retkovci u općini Ivankovo potvrđen je drugi slučaj afričke svinjske kuge. Na objektu su već provedene mjere preventivnog usmrćivanja svinja te je i objekt već bio pod nadzorom veterinarske inspekcije Državnog inspektorata zbog prvog slučaja bolesti u naselju Retkovci. Na objektu su se u trenutku postavljanja sumnje nalazile 43 svinje.

Područje gdje se nalazi predmetni objekt se već nalazi u zoni zaštite gdje se kontinuirano provode mjere kontrole i iskorjenjivanja bolesti.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva apelira na subjekte koji drže svinje da budu posebno oprezni, poštuju sve propisane mjere vezano za držanje svinja uz posebni naglasak na biosigurnosne mjere i da u potpunosti surađuju s veterinarima i veterinarskom inspekcijom Državnog inspektorata kako se bolest ne bi širila na druge objekte.

Kalendar događanja