Kuga malih preživača


Kuga malih preživača (KMP) zarazna bolest je bolest ovaca, koza te povremeno divljih preživača uzrokovana virusom iz porodice Paramyxoviridae. Prenosi se uglavnom aerosolom ili izravnim kontaktom između životinja koje žive u neposrednoj blizini. Infekcija se može prenijeti steljom, hranom za životinje, pašnjacima i valovima za napajanje. Ne postoje izvještaji o zarazi ljudi virusom uzročnikom KMP.

Bolest je po tijeku akutnog ili subakutnog karaktera. Akutni tijek bolesti koji se najčešće javlja u koza karakteriziran je vrućicom, seroznim iscjetkom iz oka i nosa, proljevom, upalom pluća te erozivnim lezijama na sluznicama, posebice u ustima. Uslijed dehidracije i naglog slabljenja životinje akutni oblik bolesti može završiti smrtnim ishodom.

Koza - Mukopurulentni iscjedak iz nosa. Izvor. South-Asia pro-poor livestock policy programme

Koza: erozije i ulceracije po usnoj šupljini. Izvor: South-Asia pro-poor livestock policy programme

Subakutni tijek bolesti obilježen je seromukoznim iscjetkom iz nosa koji ubrzo postaje mukopurulentan. Na sluznici usne šupljine, zubnom mesu, jeziku i nosnoj šupljini razviju se erozije i ulceracije. Često se jave promjene na plućima koje odlikuje suhi, kasnije vlažni kašalj. Sekundarne bakterijske infekcije pogoršavaju kliničku sliku bolesti.

KMP može se javiti u subkliničkom obliku te kao takva može se previdjeti.

Sukladno Pravilniku o prijavi bolesti životinja (Narodne novine broj 65/20) obvezna je prijava sumnje i prijava potvrđenog slučaja KMP.

Informacije o kugi malih preživača na web stranici Europske komisije (Peste des petits ruminants).

Informacije o kugi malih preživača na web stranici svjetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja (OIE)Rezolucijom broj 13 Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) e Republika Hrvatska proglašena je državom slobodnom od kuge malih preživača.Širenje kuge malih preživača tijekom godina - izvor: http://www.flockandherd.net.au


 

Kalendar događanja