Novosti

01.10.2024

Rješenje o ukidanju zone zaštite i zone nadziranja zbog izbijanja ASK u Splitsko-dalmatinskoj županiji


Na temelju rezultata provedbe mjera kontrole i iskorjenjivanja afričke svinjske kuge i epidemiološke situacije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je dana 26. rujna 2024. godine donijelo Rješenje o ukidanju zone zaštite i zone nadziranja u Splitsko- dalmatinskoj županiji. I dalje su na snazi na području cijele zemlje mjere kontrole po pitanju afričke svinjske kuge u skladu s Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj (Narodne novine 88/24 i 108/24).
20.09.2024

Novi slučaj visokopatogene influence u labuda na području Šibensko-kninske županije


Novi slučaj visokopatogene influence ptica u populaciji divljih ptica potvrđen je dana 20. rujna 2024. godine u crvenokljunog labuda na području grada Skradina u Šibensko- kninskoj županiji.
 
Ovo je sedma lokacija izbijanja VPIP u divljih ptica u 2024. godini u RH, te prvo izbijanje na području Šibensko-kninske županije.
 
Od 11. svibnja 2024. godine na snazi je Naredba o izmjenama Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN, broj 55/2024). Mjere propisane predmetnom Naredbom odnose se na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.
 
U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:
  • iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
  • potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,
  • cijanoza kreste i podbradnjaka,
  • sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu,
  • značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta,
  • živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),
  • krvarenja krijeste i podbradnjaka.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.
Više informacija o IP dostupno je na LINKU.
19.09.2024

Rješenje o ukidanju zone nadziranja u zoni ograničenja III u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


Na temelju rezultata provedbe mjera kontrole i iskorjenjivanja afričke svinjske kuge i epidemiološke situacije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je dana 18. rujna 2024. godine donijelo Rješenje o ukidanju zone nadziranja u zoni ograničenja III u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

I dalje su na snazi posebne mjere kontrole po pitanju afričke svinjske kuge u skladu s Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj (Narodne novine 88/24 i 108/24).

Ovim putem želimo zahvaliti svima u sustavu koji su doprinijeli u mjerama kontrole i iskorjenjivanja bolesti, posebno veterinarima i veterinarskim inspektorima koji su svojim radom omogućili ukidanje zone zaštite i sada zone nadziranja na području Vukovarsko-srijemske županije.

Također želimo zahvaliti  subjektima koji se kontinuirano brinu o svojim životinjama i u punom opsegu surađuju sa veterinarskom službom kako bi zajednički očuvali uzgoje i proizvodnju svinja na našem području.

Kalendar događanja