Goveda


  1. Opća pravila koja se primjenjuju u prometu goveda između država članica Europske unije


________________________________________________________________________

Opća pravila koja se primjenjuju u prometu goveda između država članica Europske unije


Definicije pojmova

(iz Direktive Vijeća (EEZ) br. 64/432 od 26. lipnja 1964. o zdravstvenim problemima životinja koji utječu na trgovinu govedima i svinjama unutar Zajednice)

„stado” je životinja ili skupina životinja držanih na gospodarstvu kao epidemiološkoj cjelini, a ako se na gospodarstvu odvojeno drži više od jednog stada, smatra se da sve odvojene skupine životinja imaju isti zdravstveni status;
 „životinja za klanje“ je govedo (uključujući vrste bizon Bison bison i bivol Bubalus bubalus) koja se upućuje na klanje ili u sabirni centar iz kojeg se upućuje samo na klanje;
„životinje za uzgoj ili proizvodnju“ su goveda (uključujući vrste bizona i bivola), osim goveda za klanje, uključujući one namijenjene za rasplod, proizvodnju mlijeka ili mesa, za rad ili one namijenjene za priredbe ili izložbe, osim životinja koje su namijenjene za sudjelovanje na kulturnim ili sportskim događanjima.

Opće odredbe

Svaka država članica je obvezna osigurati da se s njezinog državnog područja na državno područje druge države članice otpremaju samo ona goveda nad kojima je obavljen veterinarski pregled od strane nadležnog službenog veterinara unutar 24 sata prije otpreme pri kojem ona ne smiju pokazivati kliničke znakove bolesti.

Veterinarsko – zdravstveni uvjeti za stavljanje u promet goveda između država članica Europske unije propisani su u Direktivi Vijeća (EEZ) br. 64/432. U Republici Hrvatskoj odredbe Direktive Vijeća (EEZ) br. 64/432 preuzete su Pravilnikom o veterinarskim uvjetima za stavljanje u promet goveda i svinja (NN 5/2016).

Direktiva Vijeća (EEZ) br. 64/432:

  • uspostavlja usklađene veterinarsko – zdravstvene uvjete za promet goveda između država članica Europske unije te na taj način osigurava siguran i slobodan promet goveda na jedinstvenom unutarnjem europskom tržištu;
  • propisuje pravila koja se moraju poštivati tijekom premještanja goveda s gospodarstva podrijetla ili sabirnog centra do konačnog odredišta (koje može biti drugo gospodarstvo, sabirni centar ili klaonica) kako bi se izbjeglo eventualne širenje zaraznih bolesti goveda na području Europske unije;
  • propisuje pravila koja se moraju poštivati u prometu goveda na jedinstvenom unutarnjem europskom tržištu s obzirom na zdravstveni status goveda u pojednim državama članicama u odnosu na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu te uspostavlja i propisuje testove koje moraju provoditi službeni veterinari u državama članicama u svrhu otkrivanja ovih bolesti,
  • propisuje obvezu obavještavanja Europske komisije od strane država članica  koje su na cijelom svojem državnom području ili pojedenim svojim državnim područjima uvele obvezni nacionalni program kontrole u odnosu na zarazni rinotraheitis goveda ili  su slobodne od zaraznog rinotraheitisa goveda;
  • uspostavlja obrazac veterinarskog certifikata za promet govedima između država članica Europske unije.
Veterinarsko- zdravstveni uvjeti za stavljanje u promet goveda između država članica Europske unije
 
Goveda koja se stavljaju u promet između država članica Europske unije moraju udovoljavati:

Označavanje/identifikacija goveda

Goveda koja se stavljaju u promet između država članica Europske unije moraju biti označena u skladu s odredbama Uredbe (EZ) br. 1760/2000.

Više informacija o označavanju goveda dostupno je na sljedećim mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=67

Hrvatske poljoprivredne agencije:

http://www.hpa.hr/odjel-za-oznacavanje-i-registraciju-goveda-i-kopitara/
 
Uvjeti prijevoza i postupci koje je potrebno provoditi u svrhu zaštite dobrobiti životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanim postupcima

Opća pravila u prometu goveda između država članica Europske unije u odnosu na zaštitu dobrobiti životinja tijekom prijevoza propisani su u Uredbi Vijeća (EZ) br. 1/2005 od 22. prosinca 2004. o zaštiti životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanih postupaka i o izmjeni direktiva 64/432/EEZ i 93/119/EZ i Uredbe (EZ) br. 1255/97 .


Informacija o procijeni sposobnosti životinja za prijevoz dostupne su u Vodiču za procjenu sposobnosti životinja za prijevoz.

Više informacija o ostalim uvjetima kojima moraju udovoljiti prijevoznici te pratitelji životinja u prometu  kao i zahtjevima kojima moraju udovoljavati prijevozna sredstva u svrhu zaštite životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanim postupcima kada se goveda stavljaju u promet između država članica Europske unije dostupno je na sljedećim mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=62
 
Veterinarski certifikat

Goveda koja se stavljaju u promet između država članica Europske unije tijekom prijevoza do odredišta mora pratiti veterinarski certifikat skladu s obrascem 1. iz Priloga F Direktive Vijeća (EEZ) br. 64/432.

Veterinarski certifikat:

  • se izdaje na temelju veterinarskog pregleda koji se može obaviti na gospodarstvu podrijetla ili u sabirnom centru,
  • izdaje službeni veterinar države članice otpreme pošiljke goveda nadležan za mjesto otpreme životinja (gospodarstvo podrijetla ili odobreni sabirni centar),
  • izdaje se na dan veterinarskog pregleda pošiljke goveda, u TRACES sustavu najmanje na službenom jeziku države članice podrijetla/otpreme i odredišta pošiljke,
  • vrijedi 10 dana od datuma obavljenog veterinarskog pregleda na gospodarstvu podrijetla ili u odobrenom sabirnom centru.

Načini premještanja goveda u drugu državu članicu

Goveda se u drugu državu članicu mogu premještati:

Iako način premještanja goveda ne utječe na veterinarsko – zdravstvene uvjete kojima moraju udovoljavati goveda u prometu između država članica, postoje određene razlike u:
  • načinu izdavanjima veterinarskih certifikata,
  • dokumentima koji moraju pratiti goveda tijekom premještanja, te
  • vremenskom razdoblju valjanosti veterinarskih certifikata.

Kontrole tijekom prijevoza i na mjestima odredišta goveda u državama članicama

U skladu s člankom 5. Direktive Vijeća (EEZ) br. 90/425 od 26. lipnja 1990. o veterinarskim i zootehničkim pregledima koji se primjenjuju u trgovini određenim živim životinjama i proizvodima unutar Zajednice s ciljem uspostave unutarnjeg tržišta te odredbama Uredbe Vijeća (EZ) br. 1/2005 nadležno tijelo provozne ili odredišne države članice Europske unije može tijekom prijevoza ili na mjestima odredišta životinja obavljati nediskriminirajuće veterinarske preglede koji mogu uključivati i službeno uzorkovanje životinja u svrhu laboratorijskih pretraga kako bi se utvrdilo da li životinje udovoljavaju propisanim veterinarsko – zdravstvenim uvjetima za stavljanje u promet te da li su zadovoljeni uvjeti vezani za zaštitu dobrobiti životinja tijekom prijevoza kako je to navedeno u veterinarskom certifikatu.

U svrhu obavljanja nediskriminirajućih pregleda pravna ili fizička osoba koja je u veterinarskom certifikatu iz Priloga F Direktive Vijeća (EEZ) br. 64/432 navedena kao primatelj pošiljke mora na zahtjev nadležnog tijela države članice odredišta goveda nadležnom veterinarskom tijelu najmanje jedan dan unaprijed najaviti dolazak životinja iz druge države članice, posebno vrstu i namjenu pošiljke pošiljke te očekivani datum dolaska.
 

Posebnosti vezane za premještanje pošiljaka goveda poslanih iz države članice Europske unije koje pri ponovnom unosu na područje Europske unije prolaze preko područja jedne ili više trećih zemalja  - Pošiljke goveda koje su u T2 carinskom postupku
 
(T2 – označava carinski postupak u kojem se roba stavlja u postupak unutarnjeg provoza Unije, u skladu s člankom 227. Uredbe (EU) br. 952/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. listopada 2013. o Carinskom zakoniku Unije, u kojem se  roba Unije može kretati od jednog do drugog mjesta na carinskom području Unije i proći kroz zemlju ili područje izvan tog carinskog područja bez promjene svojeg carinskog statusa).

Sve pošiljke goveda poslane iz neke od država članica Europske unije koje prije ponovnog unosa na carinsko područje Europske unije tranzitiraju kroz zemlju ili područja izvan carinskog područja Europske unije mogu ponovno ući u Europsku uniju jedino preko graničnih prijelaza na kojima se nalaze granične veterinarske postaje (GVP) odobrene za obavljanje veterinarskih pregleda takvih životinjskih vrsta.
Treba imati na umu da pošiljke goveda nakon što napuste područje Europske unije gube zdravstveni status goveda Europske unije te prilikom ponovnog unosa u Europsku uniju podliježu potpunom veterinarskom pregledu na GVP na način kako je to propisano u članku 9. Direktive Vijeća (EZ) br. 91/496 kako bi se:

  • provjerilo da li postoje ograničenja vezana za zdravlje životinja i javno zdravlje u odnosu na treće zemlje preko kojih su goveda tranzitirale prije ponovnog unosa na područje Europske unije,
  • provjerilo da li su zadovoljeni posebni zahtjevi za ponovni unos goveda EU podrijetla kako je to propisano u Uredbi Komisije (EU) br. 206/2010 od 12. ožujka 2010. o utvrđivanju popisa trećih zemalja, državnih područja ili njihovih dijelova odobrenih za unos u Europsku uniju određenih životinja i svježeg mesa te zahtjeva veterinarskog certificiranja,
  • obavio pregled dobrobiti životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanim postupcima na način kako je to propisano u Uredbi Vijeća (EZ) br. 1/2005.

Sve pošiljke goveda koje su poslane iz neke od država članica Europske unije i koje prije ponovnog unosa na područje Europske unije prolaze preko područja jedne ili više trećih zemalja  prilikom ponovnog unosa na područje Europske unije treba pratiti:

  • veterinarski certifikat iz Priloga F Direktive Vijeća (EEZ) br. 64/432 izdan u TRACES sustavu u kojem u odgovarajućim rubrikama mora biti naznačena:
    • izlazna GVP preko koje goveda napuštaju carinsko područje Europske unije i
    • ulazna GVP preko koje se goveda ponovno unose na carinsko područje Europske unije,
  • veterinarski certifikat propisan od strane treće zemlje preko koje se goveda provoze.

Ukoliko je u skladu s odredbama  Uredbe Komisije (EU) br. 206/2010 dozvoljen provoz EU goveda kroz određenu treću zemlju nakon ponovnog unosa na područje Europske unije:

  • goveda za tov se mogu otpremiti isključivo u gospodarstva unaprijed određena od nadležnog tijela države članice odredišta kao gospodarstva krajnjeg odredišta na kojem goveda moraju ostati pod kontrolom nadležnog veterinarskog tijela iz kojih se ne smiju dalje premještati osim za neodgodivo klanje,
  • goveda za klanje otpremaju se bez odlaganja u odredišne klaonice gdje će biti zaklane u roku od pet radnih dana od datuma dolaska u klaonicu.      

Premještanje goveda iz Republike Hrvatske u druge države članice Europske unije

Sva goveda koja se iz Republike Hrvatske otpremaju u drugu državu članicu u svrhu daljnjeg uzgoja, proizvodnje, klanja ili izvoza u treću zemlju preko područja druge države članice moraju biti podvrgnuta veterinarskom pregledu unutar 24 sata prije otpreme te identificirana / označena u skladu s odredbama Uredbe (EZ) br. 1760/2000.
Prilikom otpreme u drugu državu članicu goveda mora pratiti:

Najava pošiljke

Kako bi ovlašteni veterinar kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor mogao obaviti veterinarski pregled goveda unutar 24 sata prije otpreme, posjednik goveda treba, najmanje jedan radni dan prije planirane otpreme, obavijestiti mjesno nadležno kontrolno tijelo ili veterinarski ured o namjeri premještanja goveda u drugu državu članicu. Posjednik goveda najavljuje kontrolnom tijelu ili veterinarskom uredu otpremu goveda u drugu državu članicu na obrascu za najavu pošiljke putem e-pošte ili faksom

Popis kontrolnih tijela u Republici Hrvatskoj s kontakt podacima dostupni su na sljedećoj mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=7

Popis veterinarskih ureda u Republici Hrvatskoj s kontakt podacima dostupni su na sljedećoj mrežnoj stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane:

http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=152

Obavijest o otpremi goveda u drugu državu članicu Europske unije, posjednik goveda može dostaviti mjesno nadležnom kontrolnom tijelu ili veterinarkom uredu kreiranjem I. dijela INTRA veterinarskog certifikata u TRACES sustavu.
Za kreiranje I. dijela INTRA veterinarskog certifikata u TRACES sustavu posjednik goveda mora imati kreiran korisnički račun. Za kreiranje TRACES korisničkog računa potrebno je kontaktirati mjesno nadležnog ovlaštenog veterinara kontrolnog tijela ili veterinarskog inspektora ili proslijediti obavijest za kreiranjem korisničkog računa na sljedeću adresu e-pošte: TRACES@mps.hr.

Više informacija o TRACES sustavu dostupno je na sljedećoj mrežnoj stranici Europske komisije:

http://ec.europa.eu/food/animals/traces/index_en.htm

Izdavanje veterinarskog certifikata

Veterinarske certifikate, za otpremu u drugu državu članicu Europske unije, goveda namijenjenih uzgoju, proizvodnji ili klanju, izdaje mjesno nadležni ovlašteni veterinar kontrolnog tijela kojem je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane dodijelila ovlast da može provoditi postupke certificiranje na određenom području.

Ukoliko u pojedinim područjima ne postoji kontrolno tijelo ovlašteno od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane za provođenje certificiranja, veterinarske certifikate za premještanje goveda u drugu državu članicu Europske unije izdaje mjesno nadležni veterinarski inspektor iz veterinarskog ureda.

Ukoliko se goveda otpremaju iz Republike Hrvatske u drugu državu članicu ovlašteni veterinar kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor, veterinarski certifikat  u skladu s obrascem 1. iz Priloga F Direktive Vijeća (EEZ) br. 64/432 je obvezan izdati u TRACES sustavu.

Veterinarski certifikat se izdaje nakon obavljenog veterinarskog pregleda, unutar 24 sati prije utovara goveda, na hrvatskom jeziku i jeziku države članice odredišta. Valjanost veterinarskog certifikata je 10 dana.
 
Kontrole tijekom prijevoza i na mjestima odredišta goveda u drugoj državi članici Europske unije

U skladu s člankom 5. Direktive Vijeća (EEZ) br. 90/425  od 26. lipnja 1990. o veterinarskim i zootehničkim pregledima koji se primjenjuju u trgovini određenim živim životinjama i proizvodima unutar Zajednice s ciljem uspostave unutarnjeg tržišta te odredbama Uredbe Vijeća (EZ) br. 1/2005 nadležno tijelo odredišne ili provozne države članice Europske unije može, na mjestima odredišta životinja ili tijekom prometa, obavljati nediskriminirajuće veterinarske preglede koji mogu uključivati i službeno uzorkovanje životinja u svrhu laboratorijskih pretraga kako bi se utvrdilo da li životinje udovoljavaju propisanim veterinarsko – zdravstvenim uvjetima za stavljanje u promet te da li su zadovoljeni uvjeti vezani za zaštitu dobrobiti životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanim postupcima kako je to navedeno u veterinarskom certifikatu.

Premještanje goveda iz druge države članice u Republiku Hrvatsku

Sve pošiljke goveda koje se Republiku Hrvatsku dopremaju iz druge države članice Europske unije, u svrhu daljnjeg uzgoja, proizvodnje ili klanja na mjestima odredišta u Republici Hrvatskoj podliježu obveznom dokumentacijskom pregledu i njihovo prispijeće na mjestima odredišta mora biti potvrđeno u TRACES sustavu od strane mjesno nadležnog ovlaštenog veterinara kontrolnog tijela ili veterinarskog inspektora.

Najava prispijeća pošiljke

Kako bi sve pošiljke goveda bile podvrgnute dokumentacijskom pregledu i njihovo prispijeće na mjestima odredišta bilo potvrđeno u TRACES sustavu, primatelj pošiljke je u skladu s odredbama Direktive Vijeća (EEZ) br. 90/425 obvezan unaprijed najaviti nadležnom kontrolnom tijela ili veterinarskom uredu dolazak goveda iz druge države članice.

Primatelj pošiljke najavljuje prispijeće goveda ispunjavanjem obrasca za najavu prispijeća pošiljke i njegovim slanjem putem e-pošte ili faksom nadležnom kontrolnom tijelu ili veterinarkom uredu najmanje jedan radni dan prije dolaska goveda na obrascu za najavu prispijeća pošiljke.

Primatelj pošiljke može najaviti prispijeće goveda i tiskanjem kreiranog veterinarskog certifikata za unutrašnju trgovinu (INTRA veterinarski certifikat) u TRACES sustavu i njegovim prosljeđivanjem putem e-pošte ili putem faksa mjesno nadležnom kontrolnom tijelu ili veterinarkom uredu.

Kontrole na mjestu odredišta

Ovlašteni veterinar kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor su na mjestima odredišta goveda u Republici Hrvatskoj obvezni obaviti dokumentacijski pregled pošiljke goveda i potvrditi njeno prispijeće u TRACES sustavu.

Potpuni veterinarski pregled (identifikacijski i fizički pregled) koji može uključivati i službena uzorkovanja goveda u svrhu laboratorijskih pretraga, na mjestima odredišta u Republici Hrvatskoj je obvezno obaviti u svim slučajevima:

  • kada se goveda upućuju u klaonicu radi klanja,
  • prilikom prispijeća, goveda namijenih daljnjem uzgoju ili proizvodnji, u sabirni centar ili gospodarstvo odredišta, koji su određeni za službeno uzorkovanje u skladu s Godišnjim planom uzorkovanja i analiza pošiljaka živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u prometu između država članica Europske unije,
  • u svim slučajevima kada se tijekom dokumentacijskog pregleda utvrde postupanja protivna važećim propisima o zdravlju i zaštiti dobrobiti životinja.

Rezultate potpunog ili djelomičnog veterinarskog pregleda kao i poduzete mjere u slučaju utvrđenih nepravilnosti, ovlašteni veterinar kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor  je obvezan unijeti u III. dio INTRA certifikata „ Nadzor“ koristeći funkcionalne mogućnosti TRACES sustava.

Sve troškove pregleda na mjestima odredišta snosi primatelj goveda osim u slučajevima kada se provode nediskriminirajući veterinarski pregledi na mjestima odredišta koji mogu uključivati i službeno uzorkovanje goveda namijenjenih daljnjem uzgoju, proizvodnji ili klanju u skladu s Godišnjim planom uzorkovanja i analiza pošiljaka živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u prometu između država članica Europske unije.

 

Ažurirano: 5. studenog 2016.

------------------------------------------
Dokumenti za ispis (preuzimanje)

1. Prezentacija: TRACES - Veterinarski dani 2016.
2. Prezentacija: Promet goveda između država članica Europske unije - Veterinarski dani 2016.


Kalendar događanja