Potvrđen slučaj ASK u BIH, općina Posušje - uvođenje novih zona ograničenja u RH



Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva zaprimilo je 19. srpnja 2024. godine službenu obavijest nadležnog veterinarskog tijela Bosne i Hercegovine o potvrdi afričke svinjske kuge (ASK) u držanih (domaćih) svinja na području naselja Vinjani (objekt s ukupno 30 svinja držanih na otvorenom) i Broćanac (objekt s ukupno 10 svinja) u općini Posušje. Bolest je u uzgojima na području BIH potvrđena dana 18. srpnja 2024. godine.
Lokacija potvrđene ASK u Bosni i Hercegovini u naselju Vinjani nalazi se 871 m od granice s Republikom Hrvatskom. U skladu s odredbama Zakona o zdravlju životinja, pri pojavi bolesti kategorije A (ASK), nadležno tijelo dužno je odrediti zonu zaštite i zonu nadziranja u krugu od 3 i 10 km od lokacije potvrđenog izbijanja bolesti i na području Republike Hrvatske.
 
Iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva donijelo je novo Rješenje kojim se, zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Bosne i Hercegovine, zonama ograničenja određuju sljedeća područja u Splitsko-dalmatinskoj županiji:
  • zona zaštite:
    • grad Imotski,  naselje Gornji Vinjani
  • zona nadziranja:
    • grad Imotski, naselja Donji Vinjani, Glavina Donja, Glavina Gornja, Imotski i Medvidovića Draga
    • općina Podbablje, naselja Grubine, Hršćevani i Kamenmost
    • općina Proložac: naselja Donji Proložac, Gornji Proložac, Postranje, Ričice i Šumet
    • općina Zmijavci, naselje Zmijavci
 
U navedenim zonama primjenjuju se mjere ograničenja određene za zonu zaštite i zonu nadziranja propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj (NN 8/24, 21/24 i 32/24).
 
Pozivaju se svi subjekti koji drže svinje na pojačani oprez te obvezu da svaku sumnju na bolest životinje žurno i bez odgađanja prijave svom veterinaru. Također, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva poziva sve dionike na dosljednu primjenu svih propisanih biosigurnosnih mjera kako bi se širenje ove opasne bolesti na uzgoje domaćih svinja i  u populaciju divljih svinja svelo na najmanju moguću mjeru.
ASK lako se prenosi svježim mesom i proizvodima od mesa svinja stoga se apelira i na građane da isto kupuju na samo za to registriranim i odobrenim objektima.
 
Također, ovim putem ponovno podsjećamo na osobito važne činjenice o ASK te važnosti odgovornog postupanja od strane ovlaštenih veterinara na području čitave Republike Hrvatske, a naročito u zonama ograničenja.
 
Obavezno je isključivanje ASK u svake uginule svinje na objektima do 100 svinja, a na sa 100 i više svinja, u najmanje 2 uginule svinje tjedno iz svake epidemiološke jedinice (nastambe). Detaljne upute o provedbi uzrokovanja dostupne su u Programu nadziranja ASK.
Dodatno, uzorke je potrebno uzeti i pri svakom pobačaju krmača.
 
Osim toga, poučeni iskustvom iz prošle godine te nedavnim izbijanjem bolesti na području Gradišta, skrećemo pažnju na pojačani oprez prilikom svakodnevnog rada na objektima na kojima se drže svinje, posebno pri liječenju uobičajenih bolesti svinja poput vrbanca, pastereloza, enterotoksemija, intoksikacija te zdravstvenih problema prije i nakon prašenja krmača kao i u slučaju naglih uginuća svinja bez prethodnih znakova bolesti osim pada apetita, a koje se moguće povezuju s visokim vanjskim temperaturama.
 
Naime, ASK se upravo javljala pojedinačno na svinjama koje su bile dijagnosticirane te liječene pod prethodno navedenim dijagnozama.
 
Posebno je važno da kod svake promjene zdravstvenog stanja u svinja s povišenom temperaturom, a posebno ako antibiotska terapija ne daje odgovarajuće rezultate te ako svinja nakon liječenja ugine, posumnjate na ASK te ovisno o zdravstvenom stanju ostalih svinja postavite službenu sumnju na ASK, provedete klinički pregled i uzorkovanje bolesnih svinja i određenog broja zdravih svinja na predmetnom objektu.
Ukoliko procijenite da nije potrebno postaviti sumnju na ASK, od bolesne svinje s povišenom temperaturom potrebno je uzeti uzorak krvi za virološku pretragu u svrhu isključivanja ASK.
Time će se spriječiti da bolest prođe neopaženo kroz dulje vrijeme.
 
Podsjećamo kako se i isključivanje i sumnja te uzimanje uzoraka i klinički pregledi svinja, plaćaju iz državnog proračuna te nema troškova niti za veterinara niti za subjekta.
 
Dodatno, potreban je pojačani oprez pri postupanju vezano za biosigurnost: ulasci i izlasci iz objekata osobno i vozilima, kada je potrebno provoditi dezinfekciju i koristiti zaštitnu odjeću i obuću.
 
Subjekte je potrebno upozoriti na važnost kontinuirane primjene svih propisanih mjera biosigurnosti te inzistirati na provedbi dezinfekcije na ulazima u objekte i nastambe sa svinjama.
 
Ujedno, napominjemo kako je ovlaštenim veterinarima na raspolaganju dežurstvo djelatnika Uprave te ste u svim slučajevima kada je potrebna konzultacija vezano za postupanje pozvani kontaktirati broj mobitela: 099/4392-507.
 
Svima još jednom  zahvaljujemo na odgovornom i aktivnom sudjelovanju u sprječavanju i ranom otkrivanju ASK.
 


Kalendar događanja