Hrvatskoj ukinute mjere ograničenja za promet svinja i svinjskog mesa iz Brodsko-posavske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Vukovarsko-srijemske županije zbog klasične svinjske kuge

Nakon 11-godišnjeg razdoblja provedbe mjera sprječavanja unosa te ranog otkrivanja klasične svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koje su uslijedile nakon epidemija od 2006. do 2008. godine, na sjednici Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje Europske komisije održanoj 24.-25. rujna 2019. godine, usvojena je izmjena Provedbene Odluke Komisije 2013/764 kojom se četiri hrvatske županije brišu s popisa država članica pod ograničenjem u odnosu na klasičnu svinjsku kugu (tzv. mjere regionalizacije). Odluka stupa na snagu u narednom razdoblju, a najkasnije do kraja godine.
 
Ovime se daje priznanje mjerama koje su se provele i svim naporima koje je Hrvatska uložila kako bi osigurala učinkovit sustav zdravlja životinja koji omogućava rano otkrivanje i žurno poduzimanje mjera u slučaju pojave bolesti životinja, u ovom slučaju klasične svinjske kuge.
 
Ovo je ujedno priznanje i svim posjednicima svinja i veterinarskoj službi u cjelini te svima ostalima aktivno uključenima u provedbu i planiranje mjera.
 
U svibnju sljedeće godine očekuje se i službeno priznavanje statusa zemlje slobodne od klasične svinjske kuge od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).
 
U budućem razdoblju pred nama je novi izazov - afrička svinjska kuga te je stoga iznimno važno da se svi pridržavaju propisanih preventivnih mjera kako bi se područje čitave Republike Hrvatske i dalje održalo slobodno od mjera ograničenja prometa svinja i mesa svinja.

© 2012 Ministarstvo poljoprivrede.