Inspekcijski nadzor na gospodarstvu OPG Tuđa

Inspekcijskim nadzorom na gospodarstvu OPG Tuđa u  Oroslavju dana 24.ožujka 2017. pregledan  je ukupno 31 konj  (od kojih je 23 odrasla konja i 8 ždrebadi). Konji su klinički pregledani i na konjima nisu zatečene rane, ožiljci, ili ozljede koje bi upućivale na zlostavljanje životinja, znakovi dehidracije, niti su životinje zatečene s znakovima kaheksije, koji bi ukazivali na izgladnjivanje životinja. Svi konji su normalne motorike i na gospodarstvu nije zatečen niti jedan konj u nemogućnosti ustajanja.
Od ukupno pregledanog  31 konja,  3 kobile su zatečene srednjeg do slabijeg gojnog stanja dok je 28 konja zatečeno srednjeg gojnog stanja. Obzirom na navedeno nema pravnog temelja za oduzimanje životinja.
Konji su zatečeni netimareni, a na 11 konja zatečena su bezdlačna područja uglavnom na području vrata ili prsa, a čiji uzrok će biti poznat po okončanju analiza.
U mjesecu veljači 2017. godine tri (3) konja, o kojima se piše i čiji su slikovni zapisi prisutni u medijima, uginula su u razmaku od tri (3) dana. 8. veljače dva konja i jedan konj 13. veljače 2017. godine te se na gospodarstvu provode mjere utvrđivanja uzroka uginuća. Posjednik o uginuću konja nije  obavijestio veterinara. Uginuli konji su otpremljeni s gospodarstva 8. veljače 2017. i 13. veljače 2017. godine na neškodljivo zbrinjavanje u Sesvetski Kraljevac.
Na gospodarstvu od strane posjednika nije bila osigurana provedba mjera za otkrivanje, sprječavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih ili nametničkih bolesti životinja u skladu s  Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2016. godini u odnosu na bolesti propisane naredbom nad 30 konja. Mjere su tijekom 2016. godine provedene samo nad jednim konjem u vlasništvu radnice koja na gospodarstvu stalno skrbi o konjima. U 2015. godini mjere su provedene.  
Obzirom na navedena uginuća i na neprovedbu mjera u skladu s naredbom tijekom 2016. godine,  uzeti su uzorci krvi 30  konja koji su upućeni u laboratorij u svrhu laboratorijskih analiza.                                                                                                               
Konji na gospodarstvu su pod stalnim nadzorom veterinarskih službi i inspekcije  od 27.3.2017. godine. Postupak je u tijeku i rezultati analiza se očekuju. Na gospodarstvu je na snazi zabrana premještanja svih životinja s gospodarstva.
 
Protiv posjednika će po okončanju postupka biti podignuta prekršajna prijava.
 
© 2012 Ministarstvo poljoprivrede.