Zabrana držanja peradi na otvorenom

Radi sprečavanja pojave i širenja influence ptica u domaće peradi Ministarstvo poljoprivrede zabranjuje držanje peradi na otvorenom. Ova se zabrana odnosi za naselja Cerna i Šiškovci u Općini Cerna, naselju Retkovci u Općini Ivankovo te za naselja Aljmaš, Bijelo Brdo i Dalj u Općini Erdut i naselje Kopačevo u Općini Bilje. Na ostalim područjima preporuča se zatvaranje sve peradi u nastambe gdje god je to moguće.
Zabrana držanja peradi na otvorenom odnosi se na svu perad: kokoši, pure, guske, patke i druge ptice koje se uzgajaju radi proizvodnje mesa, jaja i drugih proizvoda. Isto vrijedi i za druge ptice koje se drže radi  uzgoja i rasploda.
Od datuma 17. listopada 2016. godine veterinarski inspektori više ne izdaju veterinarsko-zdravstvenu suglasnost za održavanje izložbi, sportskih natjecanja i drugih priredbi u kojima sudjeluje perad i druge ptice. Navedena mjera je uvedena zbog cirkulacije virusa visoko patogene influence ptica u divljih ptica.
 
Sva najavljena natjecanja, izložbe, sajmovi koji su najavljeni u slijedećem razdoblju  i na kojima sudjeluju perad i druge ptice se otkazuju.  
 
Influenca ptica je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a infekcija se može proširiti izmetom ili lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa, pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom,
Ministarstvo poljoprivrede poziva sve vlasnike peradi da se drže ove zabrane držanja peradi na otvorenom  kako bi spriječili moguće daljnje širenja infekcije.
U slučaju primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica molimo da kontaktirate najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr. Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi.
 
© 2012 Ministarstvo poljoprivrede.