Pojava bolesti plavog jezika na području Dubrovačko-neretvanske županije

Na području Dubrovačko-neretvanske županije utvrđena je pojava bolesti plavog jezika (BPJ) - zarazne bolesti ovaca, koza, goveda i drugih preživača. Uzročnik bolesti je virus iz obitelji Reoviridae, rod Orbivirus. Bolest prenose insekti, komarčići iz roda Culicoides. Bolest je trenutno ustanovljena na nekoliko gospodarstava i to samo u ovaca.
 
Klinički znakovi u ovaca očituju se vrućicom, crvenilom usne i nosne sluznice, slinjenjem, suzenjem i iscjetkom iz nosa koji se suši i tvori kraste. Usne i jezik su otečeni, a u težim slučajevima jezik može viriti iz usta i poprimiti plavkastu boju. Promjene se javljaju i na papcima, a uključuju upalu i krvarenja po krunskom zglobu papaka, te bolnost na pritisak zbog čega se životinje nerado kreću, stoje pogrbljenih leđa ili leže. Kod goveda i koza bolest se najčešće javlja u vrlo blagom obliku, ali su te životinje važan izvor zaraze.
 
Veterinarske službe na terenu provode epidemiološka istraživanja kao i dodatne mjere potrebne za sprječavanje širenja bolesti propisane važećim zakonodavstvom.
© 2012 Ministarstvo poljoprivrede.