Početak provedbe oralne vakcinacije lisica

Od 17. listopada  2013. godine oralna vakcinacije lisica protiv bjesnoće provodi na području čitave Republike Hrvatske (osim na otocima gdje nisu potvrđeni slučajevi bolesti), u cilju kontrole i iskorjenjivanja bjesnoće u populaciji lisica, zaštite zdravlje ljudi i domaćih životinja te postizanja statusa zemlje slobodne od te bolesti.

Plan provedbe oralne vakcinacije lisica:
17.- 23. Listopada – Istarska i Primorsko-goranska županija
23. - 31. Listopada – Zadarska, Ličko-senjska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska.

Ovisno o vremenskim uvjetima, u studenom se planira distribucija u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Upozorenje!
Mamke postavljene u prirodi ne smije se dirati niti pomicati, no ukoliko se prilikom polaganja dogodi da neki od mamaka padne u dvorište ili naseljeno područje, preporuča se ukloniti ga u najbliži grm ili na rub šume, uz obvezno korištenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamak nije opasan za zdravlje ljudi, no ako je vanjski omot mamka oštećen i tekućina s cjepivom je vidljiva, takav mamak više nije djelotvoran i u tom slučaju je poželjno staviti mamak u vrećicu, uz pomoć zaštitnih rukavica, i odnijeti ga u najbližu veterinarsku stanicu. Nakon kontakta s mamkom obvezno je pranje ruku i drugih izloženih dijelova kože vodom i sapunom, a ako je osoba došla u kontakt s unutrašnjim sadržajem mamka, odnosno cjepivom, preporuča se da se obrati svom liječniku opće prakse za savjet.
 
Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede na telefon 01 64 43 540 ili e-adresu veterinarstvo@mps.hr. Više informacija o akciji dostupno je na stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.
© 2012 Ministarstvo poljoprivrede.